http://werelich.pl Dieta bezglutenowa to specjalna dieta dla osób z chorobą trzewną inaczej nazywaną celiaklią. Dieta ta charakteruzuje się całkowitą eliminacją produktów zawierających gluten. Gluten jest to mieszanina białek roślinnych gluteiny i gliadyny. U około 1% populacji wystepuje alergia na ten typ białek. Organizm chorego wytwarza przeciwciała unieszkodliwiające gluten ale tym samym niszczy własne kosmyki jellitowe, powodując też stan zapalny w błonie śluzowej jelita. Na tą chwilę celiaklia jest chorobą nieuleczalną. Przerwanie diety może prowadzić do choroby nowotworowej organów wewnętrznych i zgonu pacjenta. Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu produktów zawierających w swym składzie naturalne lub przetworzone zboża: pszenicy, jęczmienia lub owsa. Pomimo znaczenej uciążliwości w stosowaniu, na rynku możemy znaleźć wiele produktów spełniających restrykcyjne wymogi produktu bezglutenowego. Przyjmuje się, że produkt bezglutenowy to taki, w którym zawartość glutenu jest mniejsza niż 20 ppm glutenu (20 mg na 1 kg). Po spełnieniu tych wymagań produkt może byż oznakowany symbolem przekreślonego kłosa czyli międzynarodowego symbolu dla produktów bezglutenowych.